Riscurile atacurilor cibernetice

29 Septembrie 2017

Companiile sunt nevoite să se trezească È™i să acÈ›ioneze acum pentru a se proteja pe deplin împotriva riscului de atacuri cibernetice pentru a evita să se confrunte cu facturi monumentale, pagube reputaÈ›ionale semnificative È™i chiar ani de litigii.

DeÈ™i majoritatea companiilor sunt îngrijorate de riscul unui atac cibernetic, nu există încă suficientă conÈ™tientizare a adevăratelor riscuri pentru activitatea acestora, multe dintre ele considerând situaÈ›ia mai degrabă o problemă IT, decât un risc comercial cheie care afectează toate procesele È™i activitățile companiei.

Matthew Martindale, directorul companiei KPMG, avertizează companiile să nu ia în considerare doar implicaÈ›iile pe termen scurt ale unui atac cibernetic, ci să vadă È™i costurile eventualelor răscumpărări: "Rezolvarea problemelor, cum ar fi reputaÈ›ia È™i potenÈ›iale litigii pot adăuga costuri substanÈ›iale pierderilor totale”.

Un sondaj guvernamental privind securitatea informatică din 2017 a constatat că doar o treime (33%) dintre companiile britanice au avut o politică formală care acoperă riscurile de securitate cibernetică; și doar unul din 10 (11%) a avut un plan de gestionare a incidentelor pentru securitatea informatică.
In economia digitala de azi, costurile nu mai pot fi ignorate. Cercetări  recente ale Lloyd’s susÈ›in că un atac global cibernetic are potenÈ›ialul de a declanÈ™a pierderi economice de 40 miliarde de lire sterline. Raportul relevă, de asemenea, situaÈ›ia  incredibilă la nivelul Marii Britanii- deÈ™i cererea de asigurare cibernetică este în creÈ™tere, majoritatea acestor pierderi nu sunt asigurate în prezent, lăsând un decalaj de asigurare de zeci de miliarde de lire sterline.
Atacurile recente, incluzând WannaCry È™i Petya, care au afectat o parte mare a populaÈ›iei,  inclusiv instituÈ›ii È™i sisteme naÈ›ionale, producători de maÈ™ini, companii aeriene È™i universități sunt exemple deja cunoscute; È™i totuÈ™i, cererea pentru protecÈ›ie împotriva riscurilor cibernetice din acel moment È™i până acum, nu a crescut.

Mai mult, de la acel moment È™i până în prezent, amenințările au crescut. Sectorul asigurărilor a reprezentat o creÈ™tere a cererilor de răscumpărare, de la o zecime din toate cererile de despăgubire de anul trecut până la aproape un sfert, potrivit asigurătorului CFC Underwriting. Multe companii au profitat de acest lucru prin lansarea unor produse de asigurare specifice pentru acest tip de expunere , prognozând  o absorbÈ›ie semnificativă în domeniul securității. În luna iunie 2017, gigantul tehnologic Apple a colaborat cu Cisco pentru a-È™i ajuta clienÈ›ii de afaceri să beneficieze de reduceri la primele de asigurare împotriva riscurilor cibernetice – un semn că  orice companie ar trebui să ia în serios ameninÈ›area riscurilor cibernetice.

Viitorul arată luminos pentru asigurători. Viitorul regulament privind protecÈ›ia generală a datelor (GDPR) din 2018, cu obligaÈ›iile sporite ale companiilor privind protecÈ›ia datelor cu caracter personal, este de aÈ™teptat să ajute asigurările riscurilor cibernetice, în primul rând din cauză că va fi nevoie de un suport È™i o asigurare în timpul procesului de tranziÈ›ie în vederea conformității cu prevederile Directive. Inclusiv companiile de asigurări sunt aÈ™teptate să se conformeze – vorbim despre un sector care presupune colectare a datelor la un nivel foarte ridicat, în care datele personale È™i cele sensibile reprezintă date de intrare pentru luarea unor decizii.

Educarea reprezintă cheia pentru asigurarea unui grad de penetrare real al asigurărilor riscurilor cibernetice.

Notă: Prezentul material poate fi regăsit în forma sa completă aici.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și