Proiect ASF în dezbatere publică: Înființarea entității de soluționare alternativă a litigiilor (SAL-FIN) în domeniul financiar nebancar pentru consumatorii nemulțumiți

23 Noiembrie 2015

În data de 19.11.2015, a fost publicat pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară Proiectul de regulament privind organizarea È™i funcÈ›ionarea Entității de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor (SAL-FIN) în domeniul financiar-nebancar care, se află în dezbatere publică până la data de 29.11.2015.

Entitatea SAL-FIN va fi constituită în conformitate cu prevederile OrdonanÈ›ei de Guvern nr.38/2015 privind soluÈ›ionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori È™i comercianÈ›i È™i va funcÈ›iona exclusiv în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară. Această entitate va propune sau impune, după caz, o soluÈ›ie părÈ›ilor, prin intermediul unor concilatori cu pregătire în mediere sau arbitraj în funcÈ›ie de tipul soluÈ›iei pe care o va propune sau impune. Conciliatorii trebuie să aibă experiență specializată pe piaÈ›a financiară pe lângă pregătirea în rezolvarea alternativă a litigiilor È™i în protecÈ›ia consumatorilor.

Misiunea SAL-FIN este de a soluționa, prin intermediul procedurilor de soluționare alternativă a litigiilor, litigiile dintre consumatori și entitățile autorizate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Dacă se propune o soluție părților, părţile au posibilitatea de a alege dacă acceptă sau nu soluția, cu posibilitatea retragerii consumatorului dacă nu este mulțumit de funcționarea sau de modul de desfășurare a procedurii.

În cazul procedurii în urma căreia se impune o soluÈ›ie părÈ›ilor, aceasta are caracter obligatoriu pentru ambele părÈ›i, dacă È™i-au dat acordul în prealabil pentru acest tip de mecanism, fără dreptul părÈ›ilor de a se mai retrage.

Consumatorul care va dori să soluÈ›ioneze un litigiu prin aplicare procedurii SAL îÈ™i poate alege liber conciliatorul sau conciliatorii care sunt înscriÈ™i în lista specifică domeniului litigiului. În acest sens, va trebui să îÈ™i exprime această opÈ›iune în mod voluntar, printr-o sesizare scrisă care, va fi transmisă direct la sediul SAL-FIN fie prin poÈ™tă, fie prin mijloace electronice de comunicare.

Litigiul poate fi supus procedurilor de soluÈ›ionare alternativă a litigiilor care sunt administrate de SAL-FIN doar dacă consumatorul face dovada că, în prealabil, a încercat soluÈ›ionarea litigiului direct cu comerciantul.

Procedura de soluÈ›ionare a litigiilor de către SAL-FIN este gratuită pentru consumatorul parte în litigiu, însă dacă pentru soluÈ›ionarea litigiului sunt necesare expertize, traduceri de documente sau alte probe suplimentare, toate aceste cheltuieli vor fi suportate de partea care le solicită.

Litigiile supuse SAL-FIN vor fi examinate de conciliatori. Printre condiÈ›iile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a fi conciliator pot fi enumerate următoarele: are capacitate deplină de exerciÈ›iu; a absolvit studii superioare de lungă durată, atestate cu diplomă de licență; dispune de o bună reputaÈ›ie; figurează pe listele de arbitri ale unor instituÈ›ii permanente de arbitraj naÈ›ionale sau din statele membre ale UE sau a fost autorizată ca mediator de Consiliul de Mediere cu respectarea Legii nr.192/2006 privind medierea È™i organizarea profesiei de mediator; nu are fapte inscrise în cazierul fiscal È™i judiciar.

În raport cu cauzele care le vor fi deduse spre soluÈ›ionare, conciliatorii trebuie să fie independenÈ›i de părÈ›ile aflate în litigiu, să nu fie remunerÈ›i direct/indirect de către acestea precum È™i să nu se afle în situaÈ›ii de incompatibilitate sau conflict de interese.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și