Principalele declarații la conferința "Competente profesionale pentru generatiile noi de angajati"

19 Noiembrie 2019

Conferinta Internationala "Competente profesionale pentru generatiile noi de angajati", organizată joi, 14 noiembrie 2019, la hotel Hilton Bucuresti, a prezintat o radiografie a sectorului serviciilor financiare, la un an de la implementarea unor reglementari cu impact semnificativ asupra proceselor operationale - IDD, MiFID II, AML si GDPR. Nu in ultimul rand, solutiile de tip FinTechau fost analizate prin prisma eficientei si eficacitatii aduse domeniul in cadrul sesiunilor de tip panel.
 
PRINCIPALELE DECLARATII
 
Dan ARMEANU, VicePresedinte, Autoritatea de Supraveghere Financiara:
- A devenit o traditie ca ISF sa organizeze astfel de conferinte, care au ca element central educatia financiara si pregatirea profesionala.
- Oare cat de importanta este educatia financiara pentru dezvoltarea sectorului financiar sau a economiei? Natura ne aseamana si educatia ne diferentiaza. Educatia face diverenta intre noi, intre tari, intre comportamente. De asemenea, studiile releva o corelatie puternica intre educatie si dezvoltarea economica.
- Edcatia financiara si pregatirea profesionala sunt 2 dimensiuni ale investitiei in capitalul uman. Investitia umana este una foarte imptanta. Aceasta investitie ne ajuta la o dezvoltare durabila, sustenabila pe termen lung, atata a intreprinderilor, cat si a economiei.
- Este esential sa avem un factor uman foarte bine pregatit in domeniul financiar, dar si un consumator educat.
- Nivelul de educatie incorporat in cerere si oferta iti da o imagine a dimensiunii pietei financiare; cu cat nivelul este mai mare, cu atat piata financiara este mai mare.
- Avem nevoie de digitalizare - pe piata asigurarilor si-a facut deja prezenta.
- ASF s-a implicat in educatia finanaciara a romanilor si avem mai multe proiecte in derulare in acest sens.
 
Calin RANGU, Presedinte, ISF:
- Obiectivul principal al ISF pentru 2020, si nu numai, este profesionalizarea pietei financiare. Pe langa identificarea tendintelor, trebuie sa profesionalizam meseriile din piata financiara. Trebuie sa stabilim si sa contribuim la noi repere, noi standarde profesionale pentru ocupatiile din piata. Unul dintre proiectele noastre este introducerea in COR a meseriilor pietei financiare.
- Al doilea obiectiv al nostru este sa fim un centru de excelenta pentru promovarea celor mai inalte standarde de competenta si practica profesionala. De asemenea, trebuie sa implementam politicile si reglementarile ASF - un obiectiv fundamental al ISF. Asigurarea examinarii si certificarii competentelor celor din piata face parte din cadrul impus de ASF. In patru ani au fost examinate aproximativ 50.000 de persoane.
- Obiectivul 3 - Formare optionala de cursuri - si in aceasta zona avem 76 de cursuri si 200 lectori cu experienta practica si 15 lectori internationali. Este importanta ca aceasta evolutie a numarului de participanti a fost in continua crestere. Daca in 2015 erau 600 de participanti la acest ecursuri optionale, in afara celor obligatorii, in 2018 am avut 2.728 de participanti la programele ISF, inclusiv pe platformele online. Avem si Masterul in Actuariat.
- Obiectiv 4 - Cercetare stiintifica si interactiune academica. Pe langa Revista de Studii Financiare cu articole si opinii, realizam, cu partenerii nostri, analize, studii de cercetare, suport in domeniile financiar-bancar, al managementului financiar, al inovatiilor tehnologice, al capitalului intelectual etc. Avem si un Indicator de Stabilitate Financiara (ISF), pe care, de asemenea, domnul profesor Stancu il urmareste si il publica.
- Obiectiv 5 - Implicare sociala, iar Obiectivul 6 include reprezentarea internationala.
- Printre obiectivele strategice se numara sustinerea ASF in demersul de profesionalizare a pietei financiare, de aplicare a noului cadru de reglementare; Contributie la constructia institutionala a noului cadru legal al formarii profesionale continue a adultilor in sectorul financiar; Promotor al educatiei financiare in Romania si al atragerii si implicarii tineri generatii- invatamant secundar/universitati/ organizatii diverse; Furnizor de formare profesionala continua in domeniul non-bancar.
 
Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR:
- Vorbim despre competente profesionale pentru generatiile noi de angajati. M-am uitat la un top 10 Tehnology percepute de liderii mondiali ca cel mai mare potential sa dezvolte afacerile pe termen mediu si lung. Aici intalnim mai multe terminologii la care trebuie sa ne gandim sa aplicam competente: tehnology, Internet of Things (IoT), robotic process automation, artificial intelligence, cognitiv computing, machine learning, blockchain, robotics and automation, augmented reality, virtual reality si altele.
- Sunt competente la care trebuie sa reflectam. Acesta este ritmul schimbarilor si trebuie sa ne adaptam. Tocmai de aceea investim in educatia fiananciara prin instrumentele noastre.
- La nivelul UNSAR, educatia financiara este un pilon strategic. Dezvoltam constant campanii de comunicare pentru a creste nivelul de educatie financiar si a sprijini profesionistii care activeaza in domeniul nostru. Ne adresam in special unui public tanar, in ultima perioada, si din acest motiv ne concentram mesajele pe canalele digitale.
- Pentru ca suntem mereu preocupati de cresterea nivelului de educatie financiara si de protectie a intereselor consumatorului, am realizat si o cercetare sociologica prin IRES, pe un esantion format din 1350 de persoane cu varste de peste 18 ani. Mai mult de jumatate dintre participantii la acest studiu au declarat ca o mai buna informare i-ar motiva sa incheie o asigurare. - Acesta este doar unul dintre motivele pentru care campaniile informare si de educatie financiara trebuie sa reprezinte in continuare directii strategice atat pentru UNSAR, cat si pentru stakeholderii care sprijina acest lucru. Ne propunem sa realizam acest studiu anual pentru a avea o imagine clara asupra perceptiei romanilor in ceea ce priveste asigurarile si, bineinteles, pentru a ne ajuta sa ne ajustam strategia in mod corespunzator.
- Ne-am uitat inclusiv la zona de distributie, unde are loc interactiunea cu toti clientii. Intrebari care este principala trasatura a unui distribuitori de asigurari, 75% dintre participanti la studiu au declarat ca acesta trebuie sa fie atent la nevoile clientilor, iar 23% ca trebuie sa fie concentrat pe prezentarea produsului de asigurare. De asemenea, 76% dintre respondenti isi doresc un om de vanzari prietenos.
- Nu in ultimul rand ne dorim sa promovam ideea unei cariere in asigurari si din acest motiv ne implicam activ in sustinerea de cursuri, prezentari si discutii si apreciem pasii facuti in ultima perioada de ASE, de Universitatea Bucuresti, unde am avut intalniri mai dese.
- Acum incercam sa ne apropiem de studenti si ne-am pus un target sa ajungem sa discutam despre un angajator preferat. Trebuie sa luptam si sa ne punem energia pentru acest lucru.
 
Dorel DUTA, Presedinte, UNSICAR:
- UNSICAR considera ca anul 2020 ar trebui sa reprezinte momentul 0, care sa marcheze regandirea strategiei pietei de asigurari de atragere a tinerilor in aceasta industrie.
- Nu suntem singura industrie care se confrunta cu o criza a fortei de munca si as vrea sa punctez factorii care contribuie la aceasta stare de fapt.
Primul dintre acestia este sistemul de invatamant, care, dupa 1990, nu are coerenta si nu a dezvoltat un plan pe durata medie si lunga. Strategia sistemului educational din Romania nu se bazeaza pe un plan care sa faca predictii asupra necesarului de forta de munca, a noilor specialitati.
Cel de-al doilea factor este legat de nivelul de pregatire al majoritatii tinerilor, care aplica pentru job-uri despre care stiu prea putin sau deloc, nu isi cunosc propriile abilitati sau nu se pot adapta exigentelor de la locul de munca. Si ultimul factor, dar nu cel din urma, este legat de atitudinea angajatorilor, care ofera salarii conform acelei credinte impamantenite deja ca Romania are o forta de munca ieftina.
- Avem o forta de munca imbatranita si ne confruntam cu o criza de talente, in contextul in care industria de asigurari inregistreaza un ritm al schimbarii nemaiintalnit pana acum.
- Ar trebui sa facem eforturi sa o atragem spre asigurari Generatia Millennials, sau generatia Y, care este alcatuita din cei nascuti intre anii 1980 si 2000.
-Dintre toate caracteristicile acestei generatii, punctez trei dintre ele, pe care cred ca industria noastra ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand construieste strategii de atragere a persoanelor incadrate in generatia Millenials: mediul de lucru flexibil, transformarea digitala si oportunitati de dezvoltare profesionala
- Este foarte clar ca noile generatii privesc munca cu alti ochi decat noi sau decat cei dinaintea noastra. Ei abia descopera acest univers si nu sunt umbriti de experientele trecutului de dinainte de 1989. La locul de munca, ei pun pret mai mult autorealizare si dezvoltare personala, decat pe cele legate de supravietuire, siguranta si securitate personala.
- Din punctul nostru de vedere, ar fi 3 factori care ne-ar putea ajuta sa atragem tinerii in aceasta industrie. Primul dintre ei este legat de modificarea legislatiei, care ar trebui sa introduca notiunea de ucenic. Un alt factor ar fi promovarea profesiilor din asigurari in randul tinerilor si a beneficiilor oferite de aceasta industrie. Si ultimul, dar nu cel din urma factor, tine de dorinta noastra reala de cunoastere si intelegere a noilor generatii.
 
Antonio SOUVANNASOUCK, Presedinte, PRBAR:
- PRBAR a fost infiintat acum 3 ani si a fost implicat inca de la inceput in proiecte de educatie finnanciara alaturi de ASF si ISF. Am participat la toate dezbaterile si discutiile privind elaborarea legislatiei din domeniu.
- PRBAR a pus bazele proiectului ambition PRBAR Academy, prin care am avut peste 1000 de cursanti pana acum. Am pornit un alt proiect unic - cel de mentorat - unde au fost peste 35 de mentori si am avut 80 de mentorati - acum proiectul este in proces de adaptare la noua legislatie si speram ca il vom continua cu succes.
- PRBAR Academy are semnat un acord de parteneriat cu ISF si participam activ la toate proiectele de educatie financiara.
- Revenind la competente - daca ne referim la o clasificare sumara, ne gandim ca se pot imparti in competente cognitive, functionale, personale si etice, cred ca competentele de baza ale unui distribuitor de asigurari constau in a-si cunoaste consumatorul, a-si cunoaste clientul, a cunoaste produsele de asigurare, a actiona in sensul creionarii celei mai bune solutii de asigurare pe care sa o prezinte empatizand cu clientul si explicandu-i foarte clar si concis cum functioneaza o polita de asigurare si nefiind influentat de interese subiective.
 
Imagini de la conferință sunt disponibile la adresele:
 
Paneluri
 
 

 

 

 

 

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și