FORMAREA PROFESIONALÄ‚ ÃŽN ASIGURÄ‚RI LA NIVEL EUROPEAN

6 Iulie 2016

Directiva Europeană de DistribuÅ£ie în Asigurări (IDD) aduce, odată cu implementarea sa, obligaÅ£ia tuturor persoanelor care oferă servicii de consiliere/vânzare a produselor de asigurare de a avea cunoÅŸtinÅ£ele ÅŸi abilităţile necesare pentru a oferi servicii de calitate, informaÈ›ii "corecte, clare È™i care să nu inducă în eroare" consumatorul, indiferent de canalul de vânzare în care activează. 

În acest moment directiva este finalizată È™i în plin proces de implementare la nivel naÈ›ional, fiecare È›ară având termen până în 2018 să definitiveze un sistem propriu cu standarde tehnice bine definite privind distribuÈ›ia în asigurări.

În prezent statele membre sunt în proces de dezvoltare a unor sisteme È™i instrumente de evaluare È™i monitorizare a calității serviciilor prestate de intermediari prin programe de formare profesională È™i certificare.

În acest sens, EFICERT- European Financial Certification Organization acÅ£ionează în vederea recunoaÈ™terii certificărilor europene pe baza calificărilor naÅ£ionale în concordanţă cu standarde bine determinate. Începând cu anul 2009, Institutul de Studii Financiare este membru activ al EFICERT. În 2011 Institutul a devenit membru în consiliul de conducere, iar în 2015 a organizat Adunarea Generală a EFICERT în România.

EFICERT a monitorizat îndeaproape dezbaterile pe tema IDD. Pentru a veni în sprijinul definirii standardelor tehnice, EFICERT a organizat un sondaj printre membrii săi pentru a servi drept sursă de inspiraÈ›ie/schimb de experiență cu privire la formarea profesională prin calificare È™i formare continuă astfel încât diversitatea de sisteme existente să fie înlocuită de un sistem unitar, bazat pe IDD (cum ar fi alinierea la minimum 15 ore de formare profesională, conform prevederilor directivei).

La acest sondaj a participat È™i România prin Institutul de Studii Financiare.

Sondajul a avut un rezultat pozitiv aducând în prim plan atât sistemele curente, înainte de IDD,  cât È™i cele în curs de implementare privind calificarea minimă/procesele de formare profesională continuă din mai multe țări din Europa. Spre exemplu, sistemul din Germania presupune testarea cunoÈ™tinÈ›elor printr-o examinare. Nu se impune un număr minim de ore de training însă se recomandă  efectuarea a 230 ore, altfel probabilitatea de a nu a promova examenul este foarte mare.

Grecia are un sistem similar prin care orice persoană ce doreÈ™te să activeze în domeniul asigurărilor trebuie să fie certificată. Au 4 tipuri de certificări care se pot obÈ›ine numai în baza unui examen. Nu se impune un training în vederea susÈ›inerii examenului, însă pentru anumite categorii se solicită experiență în domeniul în care se doreÈ™te obÈ›inerea certificării.

Sistemul din Cipru nu prevede obligativitatea efectuării unui training finalizat cu examinare însă, în practică, pentru noii angajaÈ›i se solicită un training in-house în cadrul companiei de asigurări urmat de o examinare la Institutul de Asigurări în vederea obÈ›inerii certificatului de formare profesională.

În ElveÈ›ia, în vederea înregistrării la Autoritatea de Supraveghere Financiară, este necesar certificatul de intermediere ce constă în 15 module cu examinare scrisă È™i orală. Chiar dacă legislaÈ›ia nu prevede ceva în acest sens, industria de asigurări È™i-a creat propriul sistem de formare profesională numit Cicero bazat pe puncte credit.

Albania are implementat un sistem de testare bazat pe puncte credit în vederea obÈ›inerii de la Autoritatea de Supraveghere Financiară a licenÈ›ei de practică în asigurări.

Dincolo de diversitatea sistemelor de certificare în domeniul asigurărilor, interesul pieÈ›elor este îndreptat cu precădere către dezvoltarea cunoÈ™tinÈ›elor È™i competenÈ›elor profesionale pentru o mai bună protecÈ›ie a consumatorului.

Recent, EIOPA a publicat un document de consultare publică care vizează consolidarea protecÈ›iei consumatorilor în Europa prin prisma IDD. În acest document, ce urmează să fie depus la Comisia Europeană în februarie 2017, EIOPA invită toate părÈ›ile interesate să ofere feedback cu privire la următoarele aspecte: supravegherea produselor È™i guvernanÈ›a, conflictele de interes, plățile către terÈ›i, raportarea cu privire la serviciile furnizate clienÈ›ilor, etc. Mai multe detalii aici.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și