Dezvoltarea industriei asigurărilor – Factori determinanți

2 Martie 2016

Industria asigurărilor se află într-un moment crucial al direcÈ›iei de dezvoltare din prisma impactului cu noile tehnologii, al noilor metode de distribuÈ›ie, al schimbării comportamentului clienÈ›ilor È™i al reglementărilor tot mai accentuate, atât la nivel local cât È™i regional È™i global. Pentru unii dintre jucătorii pieÈ›ei, aceste evoluÈ›ii sunt o reală sursă de perturbare a activităților lor, iar factorii cheie care vor determina viitoarele strategii de business ale companiilor din piaÈ›a asigurărilor sunt:

Factori sociali: Conectivitatea
O combinaÈ›ie între digitizare, social media È™i motoarele de comparare pe internet înseamnă o mai bună conectivitate între clienÈ›i, o mai bună informare a acestora È™i uÈ™urinÈ›a accesării mai multor opÈ›iuni de achiziÈ›ie. Ei doresc produse care răspund nevoilor lor È™i sunt transparente È™i uÈ™or de înÈ›eles. ClienÈ›ii îÈ™i doresc, de asemenea, posibilitatea de a negocia cu asigurătorii în termenii È™i locaÈ›ia convenabilă lor. Asigurătorii care sunt lenÈ›i pentru a recunoaÈ™te È™i răspunde acestor cerinÈ›e ar putea pierde rapid în favoarea celor care se miÈ™că mai repede în direcÈ›ia dorită de consumatori.

Factori tehnologici: Modelarea organizaÈ›iei în jurul tehnologiei informaÈ›iei
Automatizarea va deveni un element tot mai important al analizei È™i răspunsului volumului de date È™i necesitatea utilizării acesteia este o certitudine, depășind cu mult capacitățile omeneÈ™ti. Companiile de asigurări recunosc foarte clar valoarea adusă de informaÈ›iile de tip “big data” È™i alte metode de analiză moderne. InvestiÈ›iile lor în noi sisteme È™i resurse reflectă acest lucru.
Tehnologia mobilă oferă confort clienÈ›ilor È™i este o nouă sursă importantă de conectivitate pentru asigurători, în contextul în care mai mult de două miliarde de utilizatori din întreaga lume accesează internetul de pe telefonul mobil. De asemenea, tehnologia mobilă poate spori conectivitatea în cadrul organizaÈ›iei companiilor de asigurări.

Factori de mediu: Reevaluarea riscurilor privind catastrofele naturale
Lumea se confruntă cu un mediu din ce în ce mai complex, incert È™i, în unele zone importante, cu riscuri sub-asigurate din cauza instabilității climei, care provoacă constant dezastre greu de anticipat.

Factori economici: Sustenabilitatea marjelor
Climatul economic dificil a limitat cheltuielile cu asigurările de viață, anuități È™i pensii, impactul fiind agravat de ratele scăzute ale dobânzilor È™i dificultățile care rezultă în susÈ›inerea randamentelor competitive pentru deÈ›inătorii de poliÈ›e. CreÈ™terea cerinÈ›elor de capital pentru produsele garantate ar putea trage în sus costurile È™i eroda randamentele pe multe pieÈ›e. O altă sursă de incertitudine È™i risc este relaxarea cantitativă È™i impactul pe care aceasta ar putea-o avea asupra pieÈ›ei de capital. Probabil, soluÈ›iile pentru sustenabilitatea marjelor vor fi produsele simple, low-cost, distribuite digital pentru piaÈ›a de masă È™i utilizarea celor mai recente analize de risc pentru a oferi garanÈ›ii la preÈ›uri competitive.

Factori politici: Impactul reglementărilor
Guvernele joacă un rol tot mai important pe piaÈ›a asigurărilor, incluzând aici reglematările din domeniu. În timp ce guvernele încearcă să reducă cheltuielile, tot mai multe responsabilități privind pensiile È™i sănătatea publică sunt transferate către persoanele fizice È™i angajatorii acestora, făcând loc pentru creÈ™terea industriei asigurărilor de sănătate private.
Întrebarea nu mai este cât de mult se va schimba piaÈ›a asigurărilor, ci în ce mod È™i cât de repede pot reacÈ›iona protagoniÈ™tii. DiferenÈ›ele le vor face abilitatea de a urmări evoluÈ›ia factorilor menÈ›ionaÈ›i È™i implicaÈ›iile lor, cât È™i abilitatea de a răspunde rapid È™i eficient cel puÈ›in la provocările menÈ›ionate mai sus.

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și