A avut loc cea de-a doua ediție a Conferinței Europene a Serviciilor Financiare (ECFS 2018)

19 Martie 2018

A doua ediÈ›ie a ConferinÈ›ei Europene a Serviciilor Financiare (ECFS 2018) s-a desfășurat la BraÈ™ov în perioada 15-16 martie 2018. Evenimentul a reunit 63 de vorbitori È™i circa 180 de participanÈ›i în cele două zile de discuÈ›ii care s-au concentrat pe dezbateri cu tematici de actualitate precum: Impactul ultimelor implementări legislative europene financiare; SoluÈ›ionarea alternativă a litigiilor financiare; ProtecÈ›ia Datelor cu Caracter Personal pentru furnizorii de servicii financiare; Provocări pe piaÈ›a de capital; Asigurări de viață, de sănătate, pensii private - alternative de diversificare a beneficiilor angajaÈ›ilor; Fintech ÅŸi riscurile cibernetice; Dreptul serviciilor financiare; Guvernanță È™i control intern în sectorul financiar; TendinÈ›e ale activității de intermediere în asigurări.

ConferinÈ›a a fost organizată la iniÈ›iativa comună a: Institutului de Studii Financiare, Universității "Petru Maior" din Tîrgu MureÈ™, Societății Române de Cercetare pentru Afaceri Publice È™i Private, Universității "Transilvania" din BraÈ™ov È™i a Academiei de Studii Economice din BucureÈ™ti. Acest eveniment important pentru piaÅ£a financiară s-a bucurat de parteneriatul unor instituÅ£ii prestigioase din domeniu, precum: Universitatea de Vest din TimiÈ™oara, Universitatea "Valahia" din TârgoviÈ™te È™i Universitatea "BabeÈ™ - Bolyai" din Cluj Napoca, ÅŸi a beneficiat de sprijinul oferit de: AsociaÈ›ia Română de Drept È™i Afaceri Europene (ARDAE), AsociaÈ›ia Centrul de Arbitraj È™i Mediere în Asigurări (ACAMA), Institutul NaÈ›ional de Control Intern din România (INCIR) È™i de Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR).

Cele nouă paneluri tematice au acoperit atât domeniul asigurărilor, cât  È™i cel al pieÈ›ei de capital È™i au beneficiat de prezenÈ›a unor personalități precum: Leonardo Badea, PreÈ™edinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, VicepreÈ™edinte al ASF, Cătălina SAVA, Director – DirecÅ£ia Supraveghere ÅŸi Control din cadrul ASF, Valentin IONESCU, Director – DirecÅ£ia de Strategie ÅŸi Stabilitate Financiară - ASF, Dorel Duță, PreÈ™edinte UNSICAR, Stefan Prigoreanu, VicepreÈ™edinte PRBAR,  Dr. Cristian JURA, Secretar de Stat în cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminării, Călin RANGU, PreÈ™edinte al Consiliului Director al Institutului de Studii Financiare,  Alexandra SMEDOIU, VicepreÈ™edinte CFA Romania si mulÈ›i alÈ›ii.

Un eveniment destinat schimbului de experiență între practicieni, specialiÈ™ti È™i studenÈ›i, brokeri, reprezentanÈ›i ai companiilor de asigurări locale, barourilor locale, intermediarilor de pe piaÈ›a financiară, dar È™i mediului academic - 27 de reprezentanÈ›i din 6 centre universitare (profesori, studenÅ£i È™i doctoranzi) au fost prezenÅ£i pentru a împărtăși propriile proiecte de cercetare în domeniul financiar.

În deschiderea lucrărilor, au avut intervenÈ›ii: domnul Leonardo Badea, PreÈ™edinte al ASF care a subliniat importanÈ›a organizării unor astfel de evenimente pentru pieÈ›ele financiare È™i a salutat  eforturile depuse de Institutul de Studii Financiare pentru dezvoltarea profesională a practicienilor din domeniu.  Domnul Mircea Ursache, vicepreÈ™edinte al ASF a evidenÈ›iat câteva din provocările directivei MiFID II dar ÅŸi posibilitatea dezvoltării unor proiecte de cercetare de către ISF în domeniul soluÈ›ionării administrative. Mesaje de susÈ›inere a acestui eveniment au avut È™i reprezentanÈ›i ai Academiei de Studii Economice BucureÈ™ti, dar È™i cei ai Universității Petru Maior Târgu MureÈ™,  care au fost plăcut impresionaÈ›i de numărul consistent al participanÈ›ilor È™i al vorbitorilor. Nu în ultimul rând, dl. Călin Rangu, preÈ™edinte al Consiliului Director al ISF a mulÈ›umit partenerilor implicaÈ›i în organizarea acestui eveniment ÅŸi a trecut în revistă principalele proiecte din zona dezvoltării profesionale È™i a colaborărilor cu mediul academic ale ISF.

Prima zi a ECFS2018 a pornit de la analiza implicărilor directivelor europene pentru actorii pieÈ›ei financiare – implementarea Directivei MiFID2 în domeniul pieÈ›ei de capital, a Directivei IDD în piaÈ›a asigurărilor sau a Regulamentului GDPR la nivelul tuturor sectoarelor non-bancare reglementate de ASF. S-au dezbătut modificările substanÈ›iale în procedurile operaÈ›ionale, în procesele interne, dar ÅŸi în arhitectura IT utilizată de toÅ£i cei implicaÈ›i în dezvoltarea È™i distribuirea de servicii financiare.

Panelul de SoluÈ›ionare alternativă a litigiilor a fost susÅ£inut prin prezenÈ›a mai multor entități implicate în promovarea soluÈ›iilor alternative – SAL-Fin a ASF, Curtea de Arbitraj Comercial InternaÈ›ional de pe lângă Camera de ComerÈ› È™i Industrie a României, AsociaÈ›ia Centrul de Arbitraj ÅŸi Mediere în Asigurări - BucureÈ™ti , AsociaÈ›ia de Arbitraj InstituÈ›ional – TârgoviÈ™te

Prima zi a ConferinÈ›ei ECFS s-a încheiat cu dezbateri pe tema Regulamentului de ProtecÈ›ie a Datelor cu Caracter Personal în contextul în care, în aceeaÈ™i zi, în Senatul României a fost depusă o iniÈ›iativă legislativă care reglementează modul în care acesta se va aplica. IniÈ›iativa reglementează condiÅ£iile de prelucrare a datelor personale în cadrul instituÈ›iilor publice È™i stabileÈ™te sancÈ›iuni È™i contravenÈ›ii mai mici pentru acestea. ParticipanÈ›ii la panel au agreat necesitatea implicării în dezbaterile publice ale acestei iniÈ›iative, mai ales că există preocupări importante la nivel de asociaÈ›ii profesionale privind procedurile operaÈ›ionale, termenele de păstrare È™i persoanele responsabile pentru date cu caracter personal, derivate din implementarea ce urmează a avea loc începând cu luna mai 2018 a acestui Regulament.

Dezbaterile È™tiinÈ›ifice din cea de-a doua zi a ECFS 2018 s-a desfășurat pe parcursul a È™ase paneluri, în care au fost abordate subiecte de actualitate privind piaÈ›a de capital, domeniul asigurărilor, cyber-security È™i dreptul serviciilor financiare. Numitorul comun al acestor paneluri a fost reprezentat de modificările legislative semnificative la nivel european care s-au produs în domeniul serviciilor financiare, printre cauzele care au condus la aceste modificări aflându-se progresul tehnologic, derularea într-un mod accelerat a relaÈ›iilor economice È™i a raporturilor juridice ce se stabilesc între asiguratori È™i asiguraÈ›i, precum È™i incidenÈ›a noilor norme juridice privind consumatorii de servicii financiare.

În cadrul panelului Provocări pe piaÈ›a de capital,  au fost abordate teme diverse, printre care activitatea emitenÈ›ilor care implementează Legea nr. 74/2015. ImportanÈ›a temei alese pentru acest panel rezidă din faptul că, la nivel mondial, serviciile financiare sunt globalizate, iar pieÈ›ele sunt interconectate, devenind în acest mod sensibile la orice miÅŸcări ale jucătorilor implicaÈ›i în derularea acestor tipuri de servicii. 

În cadrul Panelului cu tema: Guvernanță È™i control intern în sectorul financiar, lucrările prezentate au dezbătut importanÈ›a realizării unui control intern asupra activității furnizorilor de servicii financiare, în vederea îmbunătățirii serviciilor prestate consumatorilor, responsabilitățile organelor de conducere în legătură cu raportarea nefinanciară, precum È™i relaÈ›ia dintre guvernanÈ›a corporativă È™i raportarea nefinanciară.

În prezentările susÈ›inute în cadrul Panelului cu tema: Fintech È™i riscurile cibernetice, vorbitorii au punctat aspecte relevante privind utilizarea noilor tehnologii informaÈ›ionale în vederea revoluÈ›ionării domeniului asigurărilor (cum ar fi tehnologiile de tip telematics, dronele, respectiv tehnologiile Block-Chain), precum È™i necesitatea de diminuare a riscului cibernetic, ce reprezintă în prezent una dintre principalele îngrijorări ale industriei globale de asigurare.

Panelul Dreptul serviciilor financiare a ocazionat dezbaterea unor subiecte elaborate, cum ar fi, pe de o parte, drepturile consumatorilor de servicii financiare și obligațiile corelative ale furnizorilor de servicii financiare, iar pe de altă parte, corelarea dintre drepturile de proprietate intelectuală și serviciile financiare.

EdiÈ›ia a II-a a ConferinÈ›ei Europene a Serviciilor Financiare s-a finalizat cu o sesiune de concluzii asupra celor mai importante aspecte dezbătute pe parcursul celor două zile ale manifestării È™tiinÈ›ifice. Cu această ocazie, a fost reliefată importanÈ›a organizării cât mai dese a unor manifestări È™tiinÈ›ifice de amploare, inclusiv a desfășurării unor ediÈ›ii ulterioare a ECFS, care să provoace dezbateri pe teme de actualitate privind materia serviciilor financiare È™i să prezinte propuneri privind adaptarea diverselor segmente ale acestui domeniu la necesitățile participanÈ›ilor, deopotrivă consumatori È™i furnizori de servicii financiare.

Prezentările susținute pot fi accesate pe site-ul evenimentului www.ecfs.jus.ro

Noua platformă pentru examinări online


Vă rugăm să accesaÈ›i Platforma on-line aici È™i să urmaÈ›i paÈ™ii menÈ›ionaÈ›i în Ghidul candidatului sau Ghidul angajatorului/furnizorului

Programe de pregatire profesională continuă pentru specialiști constatare daune


Specialiștii constatare daune își desfășoară activitatea profesională în domeniul asigurărilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cu respectarea cerințelor privind pregătirea profesională....Click aici pentru detalii >

ANUNÈš PRIVIND ÃŽNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚

ANUNÈš PRIVIND ÎNSCRIEREA LA EXAMENE ORGANIZATE LA SALÄ‚   Vă informăm că, pentru a asigura posibilitat...vezi tot

Revista de Studii Financiare

IMPORTANT-CREDITE ANUALE DISTRIBUITORI DE ASIGURĂRI ȘI/SAU REASIGURĂRI

În vederea simplificării procesului de validare È™i alocare a creditelor anuale de pregătire profesională conti...vezi tot

Tact

Examinare online - Extinderea perioadei

ANUNT IMPORTANT   Institutul de Studii Financiare va informeaza ca examenele online pentru pregatirea continua a ...vezi tot

ISF - Accredited Training Partner of CISI

Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE

  Institutul de Studii Financiare a devenit membru afiliat al OECD/INFE (ReÈ›eaua InternaÈ›ională pentru EducaÈ...vezi tot

Ectranz

Principalele declarații la conferința "Asigurările auto și siguranța în trafic în era digitală"

     Cea de-a doua editie a  Conferintei nationale  organizate de   Biroul Asigura...vezi tot

IMASIG
 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și