Seminar de drept penal în materia asigurărilor

Bucureşti 14 Iunie 2018

Trainer: Maria-Georgiana Teodorescu, Ion Rusu

Detalii

Înțelegerea și cunoașterea corectă a legislației privind abuzul în serviciu și a celorlalte infracțiuni de serviciu, prin aplicarea ultimelor decizii ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție prezintă un mare interes pentru toți angajatorii și angajații, indiferent că vorbim de domeniul public sau privat, deci și pentru persoanele care nu profesează în domeniul dreptului.

Seminarul nostru își propune să informeze în mod corect atât angajatorii cât și angajații prin prezentarea și explicarea aspectelor relevante privind abuzul în serviciu și pe celelalte infracțiuni de serviciu (inclusiv infracțiunile de corupție), în așa fel încât, după participarea la acest seminar,  participanții să fie siguri pe ei atunci când se află în exercitarea activităților de serviciu.

Totodată, seminarul clarifică și problema infracționalității din domeniul asigurărilor, cu explicații asupra celor mai des întâlnite infracțiuni.

De asemenea, acest seminar vă va ajuta să înțelegeți ce implică un proces penal prin explicarea etapelor, prezentarea participanților, drepturilor și a obligațiilor pentru ca în final să vă puteți  răspunde la diferite întrebări precum: „Ce înseamnă să fiu martor ? Ce drepturi am ca martor? Dar obligații? Ce responsabilitate îmi revine în cazul îndeplinirii unei obligaţii impuse de către angajator?” etc.

Abordarea problemelor se va face atât teoretic cât și practic, în așa fel încât participanții să poată aplica cunoștințele învățate la finalul seminarului.

Grup țintă

Beneficiari direcţi sunt angajații instituțiilor publice sau ai societăților comerciale care activează în domeniul asigurărilor sau în domenii conexe (piețe de capital, bănci, etc).

Nu este necesară o minima pregătire juridică deoarece seminarul este gândit în așa fel încât toți participanții, indiferent de gradul lor de pregătire, să înțeleagă ce li se predă. Tematica este largă, acoperind atât infracțiuni de serviciu și de corupție cât și infracțiuni speciale, legate de domeniul asigurărilor.

Obiectivele cursului

Principalul obiectiv este acela de a clarifica problematica infracțiunilor de serviciu și a infracțiunilor legate de domeniul asigurărilor. Participanților li se vor explica de la noțiunile de bază ale dreptului penal și dreptului procesual penal (astfel încât să poată înțelege și cei care nu au deloc cunoștințe de drept) și până la chestiuni aplicate legate de sfera infracțiunilor.

La finalul cursului participanții vor ști ce reprezintă infracțiune și ce nu în legătură cu domeniul în care își desfășoară activitatea (în principal, cele mai des întâlnite infracțiuni de serviciu și de corupție, și, în secundar, infracțiunile legate de domeniul asigurărilor).

În plus, vor înțelege ce înseamnă efectiv un proces penal, ce presupune să fii martor într-un astfel de proces, ce drepturi ai în funcție de calitatea procesuală, ce presupune o plângere sau un denunț, etc.

Totodată, participanții vor avea ocazia să discute spețe concrete cu care s-au confruntat la locul de muncă și să primească sfaturi juridice legate de ele.

 

Tematica

1. Introducere în tematica seminarului, prezentarea participanților

2. Noţiuni introductive de drept penal: ce este infracţiunea, care sunt participanţii (distincţii între autor, instigator, complice), care sunt pedepsele prevăzute de legea română în general, ce sunt circumstanţele atenunate şi agravante, etc.

3. Prezentarea  și explicarea principalelor infracțiuni de serviciu:

  • Abuzul în serviciu;
  • Neglijența în serviciu;
  • Infracţiunile de corupţie legate de serviciu (luarea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă), etc.

4. Prezentarea celor mai noi decizii CCR și ÎCCJ în materie de infracțiuni de serviciu. Distincţia între funcţionar, funcţionar public şi funcţionar public în instituţie bancară privată.

5. Prezentarea şi explicarea celorlalte infracţiuni ce se pot întâlni în relaţiile de serviciu:

  • uzurparea funcţiei
  • conflictual de interese
  • infracţiuni de fals
  • infracţiuni informatice, etc.

6. Prezentarea şi explicarea unor infracţiuni specific domeniului asigurărilor:

  • fraude cu achiziţii publice în domeniul asigurărilor
  • asigurările de garanţii ca problematică penală
  • falsurile legate de înţelegerile amiabile şi de constatările de daune
  • spălarea banilor prin intermediul societăţilor de asigurare
  • frauda fiscală în domeniul asigurărilor

7. Desfășurarea procesului penal ( participanți, etape )

8. Drepturile și obligațiile participanților în timpul procesului penal (cu accent asupra calităţii de martor)

9. Întrebări şi răspunsuri, discuţii libere pe speţe concrete.

Trainer

Doamna avocat Maria-Georgiana Teodorescu este cadru universitar, doctor în drept şi doctor în ştiinţe politice, membru al Baroului Bucureşti şi deţine o experienţă vastă în domeniul dreptului penal şi procesual penal. De-a lungul anilor a acordat asistenţă juridică în speţe de drept penal de renume, atât în faţa DNA şi DIICOT, cât şi a instanţelor de judecată.

A publicat numeroase articole de drept în reviste de specialitate, a luat parte la numeroase conferințe internaționale de drept și a publicat și monografii și suporturi de curs, precum și diverse lucrări adresate studenților la Drept.

 

Domnul Ion RUSU este profesor universitar doctor la Universitatea DANUBIUS din Galați și avocat în cadrul Baroului Vrancea, fiind specializat în domeniul dreptului penal, dreptului procesual penal și al cooperarii judiciare internationale in materie penala, avand o vasta experianta atat in ceea ce priveste cercetarea penala cît si in cea de avocat.

In calitate de avocat a acordat asistenta juridica atat in faza de urmarire penala in fata DNA (infractiuni de coruptie), in fata DIICOT (trafic de minori, contrabanda etc) sau alte parchete, precum si a instantelor de judecata. 

A publicat studii juridice ample (tratate, monografii, cursuri universitare, precum și peste 100 studii si articole in reviste de specialitate) și a luat parte la numeroase conferinte internationale sau nationale.

Durata/Perioada

Programul se va desfășura în data de 14 iunie a.c., între orele 09:00 - 17:00.

Investiție

Investiția necesară pentru participarea la acest program este de 550 lei + TVA/persoană.

Discounturi

La tariful de mai sus se vor acorda următoarele discount-uri:

  • 5% pentru înscriere și plata taxei de participare până la data de 4 iunie 2018;
  • 5% pentru înscrierea a cel puțin 2 persoane din cadrul aceleiași organizații.
Aplică la curs
Informații ajutatoare pentru completarea formularului.




 Newsletter ISF

Abonează-te acum pentru a primi ultimele noutăți. Suntem prezenți și pe rețelele de socializare și